Temesvári zarándoklat

Az idei ősz sem telt el érdekes kirándulás nélkül: szeptember 17-én egy napos utazáson vett részt az eleki, kétegyházi, lökösházi és gyulai hívek lelkes csapata, plébánosunk, Kalaman János vezetésével. Úticélunk ezúttal Temesvár volt.

A reggel hétkori induláskor csaknem tele busszal indultunk Elekről, a templom és a polgármesteri hivatal közti térről. Utunk Battonyán, majd Aradon keresztül vezetett a Bánát fővárosába, a régi Magyarország Budapest utáni második legfejlettebb városába.
Körülbelül 10 (kelet-európai idő szerint 11) órakor érkeztünk Temesvárra, ahol kedves rokonok is várták egyik útitársunkat, akik segédkeztek a városban való tájékozódásban.

Temesvár főtere

Temesvár főtere

A busz megállt, majd pedig rövid sétával jutottunk el Temesvár szívébe, a székesegyházhoz, amely egy európai mércével is szépen karbantartott központi téren, a Piata Unirii-n áll. Ezt minden oldalról szép, 1900-as évek eleji épületek szegélyezik, szerencsére elkerülte a szocialista városformálás dühe. Látszik, hogy a helyiek értékelik a múlt idők emlékeit, lépten-nyomon felújítás alatt álló vagy már megújult paloták láthatóak a belvárosban. Egymást érik a turista-hívogató kávézók és éttermek, mindez európai színvonalon.

 A templomban plébánosunk, Kalaman János misét tartott nekünk, majd megcsodáltuk a szép épület látnivalóit.

A város lakosságából ma is jelentős létszámban vannak jelen magyarok, és az ide látogató utazók is gyakran közülünk kerülnek ki, ennek ellenére furcsa volt, hogy a turistáknak szánt feliratokból kihagyták a magyar nyelvűeket – románul, németül és angolul is olvasható volt viszont a templom falán az építés története.

Főoltár

A dóm főoltára

A templom után a püspökség épületébe mentünk, és megnéztük az ott található érdekes egyházi múzeumot. A kiállított tárgyak sajnos nagyrészt olyan templomokból származnak, amelyek ma már annyira elhagyatottak és romosak, hogy muszáj volt a kincseiket a püspökségi tárlaton biztonságba helyezni. Ezek legértékesebbnek mondott darabja egy Lotz Károly által festett oltárfestmény.

Lotz oltárkép

Lotz Károly oltárképe egy már romos templomból.

Érdekes volt a múzeum bejárata közelében a falon látható nagy térkép, amely az egykori, eredeti Csanád egyházmegyét mutatja – egykoron Temesvár központtal a mi városunk, Elek is ide tartozott – ennek a magyar oldalon maradt részeiből lett 1920 után a Szeged-Csanádi Egyházmegye.

Az egykori Csanád egyházmegye térképe előtt mesél az idegenvezetőnk.

Az egykori Csanád egyházmegye térképe előtt mesél az idegenvezetőnk.

A püspökség megtekintése után a főtér másik oldalán álló, a temesvári szerb kisebbséget szolgáló görög-keleti ortodox templomot tekintettük meg – érdekes volt összevetni a szentek ábrázolását a katolikus freskókon szokásos megoldásokkal.

Szerb ortodox templom, Temesvár

A szerb ortodox templomban.

Utunk ezzel még nem ért véget, hiszen Arad irányában visszafelé megálltunk a bolgár lakosságáról híres Vinga kisvárosban, ahol egy csodálatos, két tornyú katedrálist látogattunk meg – egykoron a bolgár, katolikus lakosság építtette, osztrák gótikus templomok mintájára, osztrák mesterek tervezték.

Vinga hatalmas temploma belülről.

Vinga hatalmas temploma belülről.

Napjainkban bolgár és magyar nyelven misézik itt a már nyugdíjas plébános, felváltva szolgálva a különböző anyanyelvű híveket. Sajnos egyre kevesebben vannak. Érdekes volt számomra, hogy a plébános elbeszélése szerint a bolgárok vannak még mindig többen, de a bejáratnál kitett, megvásárolható újságok mind magyar nyelvűek voltak.

A plébános úr mesél a templomról

A plébános úr mesél a templomról

A derék bolgár kertészek temploma pompás, több mint hetven méteres tornyaival messziről látszik, és máig hirdeti a hely és lakosai egykori gazdagságát.

Vinga temploma

Vinga temploma

Innen továbbmentünk északi irányban, és így jutottunk el a Hodos-Bodrog ortodox kolostorhoz, amely a régi Magyarország legrégebbi kolostorai közé tartozik, és jelenleg is szerzetesek lakják. Nagyon érdekes volt nézni a szép falfestményeket, és a gazdag, aranyozott faragványokat.

Hodos-Bodrog kolostora

Hodos-Bodrog kolostorának bejárata

Furcsa volt látni a korai keleti kereszténység idejét idéző épületeket, amelyek mindeközben szinte újaknak látszottak, tökéletes állapotban voltak, talán egyedüli épületként egész utazásunk során. Jól látszik, hogy Románia vezetése erősen támogatja az ortodox egyházat.

Ilyen a kolostor temploma belül.

Ilyen a kolostor temploma belül.

Utunk nagyon érdekes volt, köszönjük plébános úrnak az érdekes látnivalókat, a gondos szervezést!

A készült fotók teljes albuma itt nézhető meg (kattintson ide)!

Reklámok

klemmtamas névjegye

Ich bin heute noch Brillenträger.
Kategória: Események, Hírek, utazás
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Temesvári zarándoklat | elekfoto

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s